torstai 16. helmikuuta 2012

Digitaalinen portfolio, verkkoportfolio...

Mitä tarkoittaa määritelmä digitaalinen portfolio?
Digitaalinen portfolio eroaa ns. normaalista portfoliosta olemalla elektroninen. Portfolioon henkilö voi koota omia töitään ja tuloksiaan tai jotain muita dokumentteja. Digitaaliseen portfolioon voi liittää kaikkea minkä voi tallentaa elektronisesti, eli tietokoneella, (video)kameralla yms. Kun tieto on elektronista, sitä tulee myös voida käsitellä.

Miten digitaalinen portfolio voidaan jakaa eteenpäin?
Digitaalinen portfolion yleensä oletetaan olevan sellainen että sen voi jakaa monilla erilaisilla tavoilla. Esimerkkejä digitaalisten portfolioiden jakamispaikkoja on muun muassa USB-muistitikut, www-sivut, blogit ja lukemattomat muut kohteet.

Kahden digitaalisen portfolion vertailua!
Omien vertailuideni kohteeksi valitsin Teppo Niemisen ja Irja Leppisaaren portfoliot.

Työnantajan näkökulmasta katsottuna Irja Leppisaaren portfolio on kattavampi sisältäessään ansioluettelon johon on selkeästi listattu kaikki mitä ansioluetteloon voi myös odottaa olevan lueteltuna.

Visuaalisesti Irjan portfolio ei kuitenkaan ole lähelläkään samaa tasoa kuin Teppo Niemisen portfolio. Molempien portfolioiden kirjoittajat ovat kuitenkin tietokoneihmisiä, joten myös Irjalla varmasti olisi mahdollisuudet parempaan ulkoasuun.

Myös käytön kannalta Teppo Niemisen portfolio on miellyttävämpi. Ulkoasu on selkeä ja yksinkertainen jota oli helppo käyttää. Värit eivät hypänneet silmille vaan sointuivat toisiinsa, toisin kuin Irja Leppisaaren portfoliossa oli käytetty violettia ja jotain sinapin ja keltaisen rajamaastosta, ei se nyt vain ole yhtä toimiva kuin Tepon portfoliossa, jossa oli käytetty valkoista, tummanharmaata sekä ruskeanharmaata ja pieniä tehostevärejä linkeissä.

Irjan portfoliosta ei löytynyt muuta kuin tekstiä, tylsää mustaa tekstiä valkoisella pohjalla. Linkkejä löytyi mutta nekin oli kohteisiin jotka eivät olleet Irjan itse tekemiä vaan ulkopuolisia, kuten koulujen yms sivuja. Teppo Niemisen portfoliosta kuitenkin löytyi kuvia tämän tekemistä töistä jotka olivat suurimmilta osin www-sivujen ulkoasuja tai muuta grafiikkaa joka oli taidokkaasti tehty!

Oppimispäiväkirja
1. Aiemmin en tiennyt että on olemassa myös digitaalisia portfolioita. Jotain niiden tapaisia kyllä on muutamia kertoja tullut nähtyä netissä mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun menin tutustumaan niihin tarkemmin.

2. Aloittaminen. Aihe ei vaikuttanut kiinnostavalta vaikka se sitä kuitenkin loppujen lopuksi olikin. Blogi koitti myös hieman hangoitella vastaan mutta lopulta onnistui hyvin!

3. Helpointa oli tällä kertaa varmasti kirjoittaa tekstit puhtaaksi. Vertailua oli mukava tehdä kun sattumalta otin kaksi portfoliota joiden laatijat olivat käsitykseni mukaan molemmat atk-ihmisiä mutta kuitenkin molemmat portfoliot olivat kuin eri planeetalta.

4. En ole tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti